Bard Rehberi
İçindekiler
1. Rehber
2. İşi
3. Skill'ler
4. İpuçları ve Taktikler
5. Sub
6. Sıkça Sorulan Sorular
7. Videolar
__________________________________________________ ______________________________________________
1. Rehber
Bu rehber bard yapılandırmaları ile ilgili kafanızdaki soruları cevaplamak için hazırlanmıştır. Venus'de lvl 80 farm'lı bir Bard'ım var. Bard'ları önemli yapanın ne olduğunu ve neden Bard'la oynamanın zevkli olduğunu açıklamaya çalışacağım. Bu rehberi zaman zaman yapılandırma ve oyun stili ile ilgili yeni soruları cevaplamak için güncelleyeceğim. Ve bu gelişmiş bir rehber olduğundan tüm skill'leri anlatmayacağım. Sadece Bard'lar ile ilgili çoğu insanın bilmediği bazı ekstraları açıklayacağım.
__________________________________________________ ______________________________________________
2. İşi
Bard'ın tüm olayı MP, hız ve hasar azaltmaktır. Lvl 80'de Harp kullandığınızda yaklaşık %50 MP artışı alırsınız. Swing March ile hızınız %90 olur. Bu oyundaki (30 dakika süren ve 200k civarı olan Drug of Typhoon haricinde) en hızlı speed buff'ıdır. Nuke skill'leri de en hızlılar arasındadır ve tekrar kullanma süreleri de hızlıdır. Peki sizin rolunuz nedir? Neler katabilirsiniz? Ben buna 3 element diyorum. MP, Speed and Tambours.
Öncelikle, Bard bir destek karakteridir. Bunu aklınıza sokun. Bard'ların vuruşlarının güçlü olmadığı konusunda sızlanmayın. Bard diğerlerinin MP'lerini iyileştirmede yardım etmelidir. Bazıları "Bende pot var, neden MP için bir Bard'a ihtiyaç duyarım?" diye sorabilir. Bildiğiniz gibi, wizard'lar, cleric2ler ve hatta warrior'lar partide skill'lerini kullanmada MP'ye ihtiyaç duyarlar. Ve 15 saniyelik pot süresi yeterli değildir çünkü pot'ların verebileceğinden daha çok MP harcanır. İşte bu yüzden Bard önemlidir. MP'leri tükenmeden partinin yapması gerekeni yapabilmesi. Ayrıca Bard hasar destekçisi olarak da iyidir. Parti kasarken çok yararlı olmayabilir ama grup PvP de parıldar.
İkinci olarak, Hız. Tank karakteri ne kadar hızlı hareket ederse o kadar çok yaratık çekebilir. Daha çok yaratık wizard lar için daha çok öldürme demektir. Daha çok öldürme de daha çok exp/sp. Ve pvp / guild war / fortress war / job'dayken herkesin hızlı olması çok önemlidir.
Üçüncüsü, tamburlar. Bard'ın 2 ana tamburu ve hit march'ı vardır. Guard tambour, mana tambour ve hit march. Lvl 80'de Guard tambour fiziksel saldırılardan hasarın %38'ini emer ve mana tambour büyü saldırılarının hasarını emer. Hit march parti saldırı oranını (attack rating) artırır. Lvl 80'de 79'a yükseltir. Daha yüksek saldırı oranı sizin ve partinin toplam hasarını artırır. Çoğu kişi tambour'ların gücünü hafife aldığı için size basit bir hesaplama ile örnekleyeyim. 8K HP si olan bir wizard olduğunuzu düşünün. Birisi gelip size 10K hasar ile vurdu ve öldünüz. Tambour ile, hasarın %38'i emildiğinden sadece 6.2K hasar alırsınız ve karşılık verecek kadar yaşamış olursunuz. Aynı fikir partide kasarken de geçerli.
Bard ve saldırı. Nuke'larınız en az çinli nuker'lar kadar iyidir. Ama yapma süresi çok hızlıdır. 3 ana nuke ve 1 ekstra absolute damage skill'ine ihtiyacınız olur. Ekstra buff veya blok yoksa muhtemelen 2, 3 vuruşta birilerini alabilirsiniz. Parti MP'sini artırma arasında nuke'de kullanın. Tambour / dance her zaman hazır tutun ve Bard oynamanın ne kadar zevkli olduğunu göreceksiniz.
3. Skill'ler
Bunlar benim şu anki skill'lerim. Yeni bir bard'sanız, sadece maksimum edilmişleri alın. Her bir skill'i ve ne yaptıklarını açıklamayacağım. Açıklamalarını oyunda (veya forumdaki diğer konularda) okuyup öğrenebilirsiniz. Bazı skill'leri maksimum yapmadım ve bunun sebebini açıklayacağım.
Max yapılmamış skill'ler ve sebebi
1. Mana Switch - Bu skill hedefin yaptığı hasarın %50'sini emer. Çok umut bağlamayın çünkü bir sınırı var. Örneğin, Mana Switch lvl 7, emilebilecek maksimum MP sadece 742. Ve bu skill'i yapmak da 1112 MP istiyor. Tabiki 20 saniye sürüyor ama benim Mana Cycle'ım MP'mi max'lamak için yeterli. Daha önceleri skill'i lvl yükseltmiştim ama kısa sürede maksimum yapmanın değmeyeceğini gördüm ve skill'i kullanmıyorum artık.
2. Holding Clamor - Gereksiz çünkü daha sonra bu skill max olmasa da Patter Clamor açılacak.
3. Temptation - Eğer yaratıkların 30 saniyeliğine birbirleri ile dövüşmesini izlemek istiyorsanız, max layın. Ben istemiyorum. İlk seferlerde eğlenceli geliyor ama sonra gereksiz kalıyor.
4. Mana Wind - Düşük lvl'larda mp cycle yeterli değilken iyi. Acil durumlar için kullanılabilir. Yaratıkları size aggro yapar. Daha yüksek lvl olduğunuzda o kadar önemli olmadığını anlıyorsunuz ve Mana Breeze adındaki yüksek level skill'i onun yerini alıyor ve max lanmak için Mana Wind'e ihtiyaç duymuyor da. Benden küçük bir tavsiye, iyi bir Bard yaratıkların dokunmadığı Bard'dır. Noise skill'inizi yüksek tutun ve sadece Mana Cycle kullanın.
5. Rave Melody - İhtiyacım yok çünkü ben full Int'im ve Mana yüksek max'da. Fakat, bir str Bard için bu skill yararlı olacaktır çünkü Mana düşüktür. Sadece acil durumda kullanılmalı.
6. Discord Wave - Her zaman açıklamasında yazanı yapmıyor. Genelde tam tersini yapıyor. aggro'yu düşüreceğine, artırıyor. Bu skill bot kullananların ölmesini sağlamada yararlı. Benim hedefte aggro artırmak için max olmasına ihtiyacım yok.
Maksimuma getirilmesi gereken iyi skill'ler
Max'lanması gereken tüm skill'leri açıklamayacağım. Sadece bazılarının gereksiz gördüğü fakat benim tersini düşündüklerimi anlatacağım.
1. Cure Melody - İlk başta iyi görünmüyor. Uzun bekleme süresi ve sadece 1 hedef. Bu skill'i farm hesaplamama dahil etmedim. Fakat lvl 90'da Cure Music açılacak ve tüm parti üyeleri için rastgele weakining bad status, limitation, curse line iyileştirecek.
DÜZENLEME : Bu skill Cure Music için gerekli değil. Bu yüzden eğer yeterli SP niz yoksa max lamayın. Ve savaşta haplar (pill) bitince yararlı.
2. Tuning Noise / Tuning Sound - Bu düşük absolute damage output skill'i. Daha önce bu skill'i eklememiştim ama zaman geçtikçe absolute damage'in (mutlak hasar) çok önemli olduğunu öğrendim. Şimdi hem Tuning Noise hem de Tuning Sound max'ladım. Tuning Sound'dan max damage 2661'de ve hasara bağlı olarak %100 Mana emiyor. Hasar fix olduğu için hedefi vurduğumda 2661 mana alıyorum. Ama hedefin HP'sine de bağlı. Eğer hedefin HPsi hasardan düşükse sadece hedefin HP'si kadar mana alabiliyorum. Neden absolute damage önemli? Hedef full buff'lı iken, ör. bless, screen, fence quote vs, ne olursa olsun tam 2661 hasar veriyorsunuz. Ve Tuning Noise'da hızlı bir skill ve bekleme süresi sadece 3 saniye. Wizard'ların Meteori ile full buff bir hedefe 1K hasar verdiğini gördüm, absolute damage skill'i ise açıklamasında yazdığı kadar vuruyor.
3. Horror Chord, Weird Chord ve Booming Wave - Venus'de bu rehberi yazdığım zamanlarda tüm bu skill'ler max olan tek Bard bendim. Çoğ kişi Bard saldırıları gereksiz ve güçsüzdür der. Ben öyle düşünmüyorum. Bu 3 skill'i kullandığım PVP lerde beni izlediler. Ve gayet net söyleyebilirim bunlar ölümcül skill'ler. Horror Chord (tek hedef) ve Weird Chord (3 hedef) bekleme süresi sadece 3 saniye. Oyundaki en hızlı ve bekleme süresi en az olan skiller arasındalar. Group pvp, guild war ve kale savaşlarında bu skill'ler yüzünden en büyük KSci olarak bilinirdim. Herkesten daha hızlı vurabiliyorum. Ve eğer wizard hedefi tekte alamazsa ben işini bitiriyorum. Bu skill'leri deneyin ve çok yararlı olduklarını göreceksiniz. Bir şey daha, Booming Wave oyundaki en güzel/büyük görünen skill'lerden biri.
4 max dance ve Booming Wave kullanımı
4. Patter Clamor - Aoe bind skill'i. Çoğ kişi bunu kullanmaz fakat max layabilmek için başka bir skill açılması gereksinimi olmadığı için tavsiye ederim. Bir hedeften kaçıyorken veya hedefi durdurmak için kullanın. Group pvp'de yararlı.
5. Pasif skiller - Hepsini maxlayın. Pasif skill'leri max olmayan Bard'ların tambour / dance lerinin bir darbe aldıktan sonra bittiğini gördüğümde sinir oluyorum. Partinin hızını kesmemek için maxlayın. Çok yakın olmanız gerekmeden tambour / dance için ekstra menzil de iyidir.
Gereken SP
lvl 80'de maksimum yaptığım skill'ler için gereken SP 192,104
4. İpuçları ve Taktikler
Dance Skill
1. Dance partinize başka hiçbir yapılandırmanın veremeyeceği büyüklükte buff verir. Partinizin yapabileceği maksimum dance 5 bard ile 4 tür. Örneğin level 80 de, partinize %34 Physical / Magical Damage artışı, cleric iyileştirmesinde %34 ve mana tüketiminde %34 düşüş verebilirsiniz. Buna Life Turnover'lı wizard'ların Dancing of Wizardry'si de eklenince sonuç ölümcül olur. Örneğin, 20K'lık nuke lar 26.8K nuke olurlar. Çoğu oyuncuyu 1 kerede öldürmeye yeterli. Bu dance ile partinizin unique öldürme şansı yüksektir. Cleric'den daha fazla iyileştirme ihtiyacı olduğunda Dancing of Healing kullanın. Unique kesmede ve group pvp de yararlı. STR parti üyeleri zerk yaptığında Dancing of Fight kullanın ve BÜYÜK kritikler (crit) görürsünüz. Ve parti üyelerinde diğer tüm dance lar olduğunda kısa süreliğine afk olmak isterseniz Dancing of Mana kullanın. Bu INT'lerin siz yokken MP için ağlamasını azaltır.
2. Dance nasıl kolay yapılır? Dance yapmaya çalışan pek çok yeni bard gördüm. Hep beni gülümsetmiştir ve keşke onların daha kolay yapabilmesi için bir rehber yazsaydım demişimdir. İşte en kolay yollu anlatımı.
(a). Bard-1 = Herhangi Tambour veya Hit March
(b). Bard-2 = Herhangi Dance + tambour veya Hit March (Bard-1 ile aynı olamaz)
Bu kadar. Partiniz büyük dance'ın tadını çıkaracaktır. Tambour ve dance'lar partinizi bağlıdır. Genelde en yüksek skill lvl bard önemli tambour / dance yapar. Physical yaratıklarla dövüşürken en yüksek skill lvl li bard Guard Tambour yapsın. Aynı şekilde magical yaratıklarla savaşırken de Mana Tambour.
3. Max 4 dance. Bir zaferi veya başka bir şeyi kutlarken full dance parti ne kadar da süper olur. Nasıl yapılır? a b c kadar kolay. En kolay yolunun örneği:
(a). Bard-1 = Guard Tambour
(b). Bard-2 = Dancing of Fight + Mana Tambour
(c). Bard-3 = Dancing of Wizardry + Hit March
(d). Bard-4 = Dancing of Healing
(e). Bard-5 = Dancing of Mana
işte bu kadar, max dancing parti. Öğrendiğim şeylerden biri de 1 den fazla dance için tüm tambour ları up lamanız gerekmiyor. 4 dance için 1 tambour yeterli. Bir partide en hızlı max dance yapmak için aşağıdaki gibi yapın:
(a). Bard-1 = Herhangi Tambour veya Hit March
(b). Bard-2 = Dancing of Fight
(c). Bard-3 = Dancing of Wizardry
(d). Bard-4 = Dancing of Healing
(e). Bard-5 = Dancing of Mana
4. Yapmanız gereken en önemli şey eğer ilk Bard'sanız gözünüz tambour da olmalı. Tambour down olduğunda tüm dance da down olur. Çok fazla saldırı almayın yoksa parti akışını kesersiniz. Rolünüzü bilin. Eğer başlangıc tambour Bard'ı iseniz dance'ın çalışması tamamen size bağlıdır.
Cave'de Max Dance
MP Healing
1. İşinizi daha da kolaylaştırmak için parti listenizi yapılandırmalarına göre düzenleyin. Örneğin, ben her zaman tank ları (str) listenin üstüne koyarım ve en çok manaya aç olan üyeleri (ful farm lvl 80 wizard) en alta ve ikinci mana ihtiyacı olan üyeleri de (cleric veya daha yavaş skill li wizard) onun üstüne. İlk önce kendinize Mana Cycle kullanın. Sonra parti listesinin en altından Mana Cycle yapmaya başlayın. Genelde tanklara Mana Cycle yapmam çünkü ihtiyaçları yoktur. Ve bildiğim çoğu tank ben Mana Cycle yaptığımda lag'e giriyorlar. Neden bilmiyorum ama eminim. Buna karşılık olarak HP lerini max lamak için Mana Breeze kullanıyorum. Fakat mutlaka bir kaç darbe alabileceğiniz durumda Mana Breeze yapın çünkü aggro yapar. Mana Breeze yapmadan önce mutlaka kendinize Mana Cycle yapın çünkü 5727 MP harcar. Manasız kalmak istemezsiniz. Kendi mananızı yönetmek kolay gibi gelebilir, fakat General'lerde yüksek lvl li aktif bir partide olduğunuzda parti üyelerine MP basmakla meşgul olduğunuzdan yetişemeyebilirsiniz. Çoğu zaman tamamen parti listenize konsantre olursunuz.
2. Eğer Bard'ı sıkıcı bulduysanız, standartlarınızı yükseltmeye çalışın. Parti üyelerinizin her zaman full MP olmasını sağlamaya çalışın. Bu partide Bard'lık yaparken uyuyakalmamanızı sağlar. Genellikle uzun (4 saat+) partilerde.
5. Sub
İstediğiniz yapılandırmayı ikinci olarak seçebilirsiniz fakat benim ikincil build'im Wizard. Lvl 4X lere kadar saf Bard'dım ve partide daha etkili olabilmek için Wizard'ı alt yapılandırma olarak seçtim. Tamamen partide ne yapmak istediğinize bağlı.
Neden ikincil yapılandırma?
1. Gerektiğinde rol değiştirebilmek önemlidir. Partide wizard yoksa, ve başka bir bard varsa wizarda geçerim.
2. Etrafta katılacak bir parti yoksa tek başına takılmak için veya hızlı bir görev yapmak için.
3. Arkadaşları veya union üyelerini powerlvl / powerparty yapmak için. Hiç şüphe yokki powerlevel yapmada öne iyisi wizard'dır, 4 sabit AOE ile oyundaki en hızlı powerlevel yapılandırması olabilir.
4. Unique kesmek. Wizard ile kesme şansınız veya partinizin kesme şansı daha çoktur. Daha çok hasar = kesmek için daha çok şans.
Wizard Skill Listem ve Skill Çubukları
Kolaylaştırmak için, sadece max olanları alın. Bard skill'lerinden çok wizard skillerim olduğunu düşünebilirsiniz. Doğru çünkü wizard'da max lanacak daha yararlı skill'ler var. Benim için, her iki yapılandırma da iyi olmak önemli bu yüzden maxlanması gereken tüm skill lere sahibim. Kendim wizard'ı alt/ikincil yapılandırma olarak görmüyorum çünkü hem bard hem wizard max lanmış durumda.
Wizard'a geçtiğimde partideki rolüm farklıdır. Bard destek için, wizard da tamamaen hasar vermek içindir. Rolünüzü seçin veya parti seçsin. Tamamen partiye nasıl katkıda bulunmak istediğinize bağlı.
Gereken SP
Level 80'de hem Bard hem de Wizard için max skill lerin hepsi için gereken SP 430,474
6. Sıkça Sorulan Sorular
Bu bölüm üyelerin ileride soracağı sorular için açık olacak.
1. Dancing of Healing / Mana kullanımı şansı ile ilgili sorular
phulshof Nickli Üyeden Alıntı
Fazla değil. Özellikle Dancing of Mana. Dancing of Healing'i sadece cleric'den daha fazla iyileştirme gücüne ihtiyaç duyduğunda ve Dancing Mana'yı partin ihtiyaç duyduğunda kullanırsın. Nadir durumlar fakat ihtiyaç duyduğunda elinde olması yararlıdır. Örneğin Venüs'de, çoğumuz partide lvl kasıyoruz, bu yüzden etrafta çok bard var, hatta STR yapılandırması olup dance için ikincil olarak bard seçenlerde var. Ve tüm dance ları yapabilmeniz için tüm yüksek level lere de ihtiyacınız yok, sadece bir yüksek level bard en önemli dance ı yapacak diğerlerinin yaptıkları da bonus olacak.
2. STR Bard yapılandırması ve hayatta kalmak üzerine görüşler
Prophet Izaach Nickli Üyeden Alıntı
Öncelikle, iyi fonksiyonel bir partide iki tane tank olur (bu da 4 kişinin buff lanabileceği demek), 1 cleric, 1 Bard ve 4 wizard (veya 3 wizard ve bir başka bard veya 3 wizard ve bir warlock). Bu partide cleric ve 3 wizard tank lar tarafından buff lanır. Bu da 1 wizard ve bir bard'ın warrior buff ları olmadan takılması demek. Ya wizard buff ları tank lardan biriyle paylaşacak veya warrior buff ları ve Life Turnover olmadan takılacak.
Tekrar belirteyim, iyi bir Bard yaratıkların bulaşmadığı Bard'dır. Noise skill'iniz var. Hızınız var. Yaratıklar size bulaşmayacak ve warrior buff'ına ihtiyacınız olmayacak. Bard'ların işlerini yapabilmesi için cleric buff ları (bu da şart değil) hariç buff lara ihtiyacı yoktur. Neden? Çünkü nadiren saldırı alırız, eğer Mana Breeze veya Wind kullanmak isterseniz, etrafta fazla yaratık olmayan bir yere geçin. Bu skill'in menzili gayet iyidir. Yani tank yeteneğine ihtiyaç yoktur çünkü bir partide Bard'lar genelde en son ayakta kalanlardır (eğer yaratıklar partiye fazla gelirse veya cleric ölürse). Bu benim yaşadığım tecrübelere göre böyle.
STR Bard'lar işe yararmı? Evet. Bunu hergün Venus de görüyorum. Bard'ı ikincil yapılandırması yapan çok STR yapılandırma görüyoruz. Partide fena değiller. Tek dezavantajı kendilerinin de MP ihtiyaçlarının çok olup full IN Bard kadar MP verememeleri (skill weapon reflefct gösterse de, magical attack reflect'e aittir). Fakat partideki çoğu INT'e yetebiliyorlar. Partide STR Bard olması benim için problem değil çünkü işlerini yapabildiklerini biliyorum. Cleric'den onlara INT buff verdinmi tamamdır. Venus'de STR Bard olmanın iyi yanı (alt build olarak) en güzel skill'lere sahipler ve level leri ile günceller. Bu yüzden yüksek tambour, speed (hala bunda eksikler) ve özellikle Dance of Magic bekleyebiliriz. 80 skill'lerini alıp alamaycaklarını bilmiyorum ama umarım alırlar.
STR Bard'ı tanımlamanın en kolay yolu:
Kasma Partisi - INT Bard gibi fakat kendi MP leri için de uğraşacaklar ama yine de işlerini yapabilirler.
- Çözüm = Rave Melody kullanın (HP yi MP ye çevirin), cleric'den INT buff alın ve ilk önce mutlaka kendinize Mana Cycle yapın.
Grup PVP - Daha fazla HP ile daha fazla tank görevi görebilirim diye düşünebilirsiniz ama fence / quota olmadan bir STR build bile wizard / Nuker lar için kolay hedef olabilirler. Ayrıca partinize destek hasarı yapamazsınız. Savaşta STR build'lerin Bard yapması çok nadirdir. Fakat olursa, rakibin sizi görmemesini ve çok fazla saldırı almamayı umun.
Son olarak, STR Bard yapılabilir ve bonus lar olmadan da (support damage, daha yüksek MP iyileştirme, daha yüksek max MP) işlerini yapabilirler.
Bard hayatta kalma örneği
7. Videolar
Battle Bard
Kale Savaşında Mana Orbit ile Lvl 90 Battle Bard
http://www.youtube.com/watch?v=aiyilcCsnz4
Kale Savaşında Mana Orbitsiz Lvl 8X Battle Bard
http://www.youtube.com/watch?v=PzmfHKPhl5E
Kasma Partisinde Mana Orbitsiz lvl 8X Battle Bard
http://www.youtube.com/watch?v=wyEd2F6t_eg
Kasma Partisinde Mana Orbitli lvl 90 Battle Bard
http://www.youtube.com/watch?v=LrCHa9Hersc
Kasma partisinde level 99 yaratıklarda lvl 90 Battle Bard
http://www.youtube.com/watch?v=03RXObkqf-A
Dance Skill'leri
Max 4 Dance
http://www.youtube.com/watch?v=uJaci7zZa2M
Video için WanderingMarlee'ye teşekkürler
__________________________________________________ _____________________________________________
![]()
Kaynak
Guardia http://www.silkroadforums.com/viewtopic.php?f=5&t=88001
![]()
Bilgi
Translation/Çeviri: CronoS@OnlineOyun

Alıntı