+ Konuyu Cevapla
Toplam 2 Sayfadan 1. Sayfa 12 SonuncuSonuncu
Toplam 38 sonuçtan 1 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.

Konu: Oyunlar ve Bağımlılık

Süper Moderatör
    M e я T - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Oyunlar ve Bağımlılık

Oyunlar ve Bağımlılık

Bilgisayar başında oynanan oyunların bağımlılık yaptığı gerçeğini birçok kişi küçümsüyor. Peki, oyundan kopmamak için altına bez bağlayan veya masanın altına kova koyan kişilere ne demeli?

İnternette gezerken oldukça ilginç bir araştırmaya denk geldim. Okuduğum metinde, bilgisayar başında oyun oynayan kişilerin bağımlıklık dereceleri araştırılıyordu. Makalede bunun bir hastalık olduğunu ve bu hastalığının küçümsenmemesi gerektiği vurgulanıyordu.

Haberlerde sürekli, "Oyun oynarken kalp krizi geçirdi. Günlerce oynadı, yatmadı, içmedi ve yemedi, sonra da vücüdüna yenik düştü" gibi başlıkları duyardık. Bunlar çok ekstrem örnekler. Ama etrafınıza baktığınızda oyun oynarken tuvalete gitmeyen veya telefonu açmayan kişileri rahatlıkla görebilirsiniz. Hatta bazıları bu ihtiyacını, altına bebek bezi bağlayarak gideriyor. Masanın altında kova bulunduran da var.

Bazı çevreler bilgisayarda oyun bağımlılığını yeni bir uyuşturucu olarak görüyor. Eskiden çocuklara ceza verirken evden çıkmama yasağı uygulanırdı. Günümüzde bilgisayar ile tanışan çocuklara cezalandırmak için onları odalarından veya evlerinden çıkarmak zorundayız.
    Bağımlıların %91'i Erkek

Almanya'nın Kriminolojik Araştırma Enstitüsü'nde yapılan bir araştırmaya göre, 15 yaşındaki gençler, günde 140 dakikayı bilgisayarda oyun oynayarak geçiriyor. 140 dakikanın 84 dakikası (%60) internet üzerindeki oyunlara ayıran bu gençler, bağımlılığa ilk adımı atmış oluyor.

Sadece Almanya'da 14.300 kişi (15 yaş) oyun bağımlısı olarak tanımlanıyor. 23.600 kişi bu senenin sonuna kadar bunlara eklenecek. İşin ilginç tarafı ise bağımlı olan kişilerin %91'inin erkek olması.

Gençlerin günde 1.5 saat oyun oynaması, oyun oynarken hobilerinden vazgeçmeleri, gerçek arkadaşlarından kopmaları ve akşamları gizlice oyunlara saldırmaları bir hayli sakıncalı. Oyun bağımlılığı, okuldaki notların düşmesi, okuldan gelince hemen bilgisayarı açması ve ebeveynlerle oyun oynamak için kavga etmesi gibi olaylarla başlıyor.

Bu, esasında çok büyük bir tehlike ve biz de bu hastalıkla yeni tanışıyoruz. Ne de olsa çocuğun erken yaşta bilgisayar ile tanışmasının, ilerisi için avantajlı olduğu bize hep söylenirdi. Çocuğun oyun oynarken reflekslerinin gelişmesi ve iş hayatında daha rahat olması için bilgisayar tavsiye ediliyordu. Fakat aşırıya kaçan bir olay olduğunda nedense bu çok iyi bir şekilde gizleniyordu. Araştırmalar çok ciddiye alınmıyordu. Hep iyi yönlerini gördük ve görüyoruz. Ama unutmayın, madalyonun iki yüzü var ve biz genelde bir yüzünü görüyoruz.

Çin'de oyun bağımlısı olan kişilere askeri eğitim veriliyor. Zaman zaman oyun bağımlılığını yenmek için, işkenceye bile yapılıyor. Bu eğitimlere dayanamayıp ölenlerin olduğunu biliyoruz. Bu yüzden bu bağımlılığı küçümsemeyin.

Oyunlar Şidetti Körüklüyor mu?

Bu konuyu araştıran kişilerin yanılma payı yüksek olabiliyor. Çünkü oyun oynamayan kişiler, ilk başlarda oyunların içeriğine bakıyor.

Örneğin Counter Strike'da Anti terörist veya Terörist gibi karşıt gruplar yer alıyor. Oyunun tek amaçı karşı tarafı ne pahasına olursa olsun yok etmek. Kafalara sıkılan kurşunlar veya el bombaları... Bu oyunda kendi takımınzdan birini bile vurabiliyorsunuz. Diğer bir örnek GTA. Amerika'nın bir şehrindeki kahraman polisle çatışıyor, sokaktaki insanları dövüyor, araba çalıyor ve insanları ezebiliyorsunuz...

Manhunt oyunu da güzel bir örnek. İnanılmaz şiddetli olan bu oyunda, plastik poşet ile adam öldürüyorsunuz ya da Call of Duty: Modern Warfare 2'deki gibi Rusya havalanını basıyorsunuz.

Peki, bu oyunlar şiddeti körüklüyor mu? Birçoğumuz onları oynadı. Peki hangimiz bir havaalanını bastı? Kaç kişi araba ile adam ezdi? GTA'daki gibi sokakta yürüyen yaşlı insanlara kaç kişi saldırdı? Bu sorunun cevabı çok kolay; hiçbirimiz yapmadı.

Oyun bağımlılığı gerçekten farklı bir şey. İnternetteki oyun karakteri ile evlenen ve balayına çıkan, hiç bitmeyen bir oyun olan World of Warcraft'ı bitiren veya Sims'i ikinci bir hayat seçen kişiler, sadece kendilerine zarar veriyor.

Dünyanın birçok yerinde oyun bağımlılığı yenmek için çeşitli merkezler açılıyor. Bu merkezlerde kişilerle konuşma terapileri yapılıyor. İnsanlara farklı alternatifler sunuluyor. Meşgul olabilecekleri hobiler gösteriliyor. Bu yüzden hala tanımlanmamış olan bu hastalığı kesinlikle küçümsemeyin.

Alıntıdır.

CedriX'e selamlar .
    Burada birşeyler, kurallar, öneri ve şikayet gibi şeylerin bildirimi gibi şeyleri esas alan eğlenceli bir yazı yazmıştım ama 1.370 karaktere sahip olduğu için mızmızlandı vb4. 1000 karakterden fazla olamazmış yazdıklarım buraya. Sonra indirdim 957 karaktere kadar. Dedi, "500 karakteri geçemez." bende dedim "İyi tamam peki abi, yazmıyorum." .

Yazmıyorum yani..

Forum Lvl 150 wqor213 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Blog Yazıları
    1

Oyun bağımlısı olanlar,****lın tekidir ,daha kendi bünyesini kontrol edemiyorsa vay onun haline

V.I.P. The Assasin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

CedriX'e selamlar
    mert..
    Günde sadece 6 ila 8 saat arası oyun oynuyorum.Eroin gibi damarlarıma işlemiş olsa ki gerek,Saat 4 de knighttan BANlı çarım açılıyor.Zaman geçmiyor. ve kabul ediyimki ben bir BAĞIMLIYIM.

Alıntı wqor213 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Oyun bağımlısı olanlar,****lın tekidir ,daha kendi bünyesini kontrol edemiyorsa vay onun haline
    Hmm.. Oyun Bağımlısı olmak ? Sence bu sana neyi çağrıştırıyor ? Oyun Oynamakmı ? Yoksa Ölesiye Oyun oynamakmı ? Oyun Bağımlısı Olmanın En Büyük Nedeni Bana Göre o kişinin AntiSosyal olmasıdır.Çünkü Mesela Benim Arkadaşım Yok (Hiç Yok) Hiç kimse ile Oynamıyorum Kimle oynuyorum Bilgisayar.. Canım Sıkılıyor Kimle Oynuyorum Bilgisayar (Neden ? Arkadaşım yok) Eğleniyorum Kimle Bilgisayarla (Neden ? Çünkü Eğlencek Birşey yok) Bana Göre Bu Çok Büyük Bir Neden İnsanın arkadaşları olmaması.Ama Oyun Bağımlısı olmamak için bence insanın Sporla ilgilenmesi çok çok Önemli Mesela Ben 3,4 Haftadır Basketbol Kursuna gidiyorum.Basketbol u sevdiğim için Bilgisayarı bile unutuyorum

Beni Dinlediğiniz için Teşekkür Ederim

Bende fena basketbol oynarım ama bana PC nin tadı fakrlı geliyor.
    Mesela,
    Çok arkadaşım var gerek okul,gerek dershane,gerek çevre..
    PC ye onları değişirim.Benim için bilgisayar bir EV eğlencesi mesela yazın günde 3-4 saat PC oynarım (gündüz) gece babam iş gezisinde ise 1-2 bulur akşam 8 den itibaren toplam 10-11 saat falan.PC benim ev eğlencem.Arkadaşlar ile gezmek tabikide farklıdır,Bir çardakta oturup muhabbet yapmak,birbiriniz ile taşşak geçme herkese ayrı bi tat verir.

bariskarahalli
    Misafir

bilgisayar bağımlılık yapmaz

Sen öyle san bende öyle diyordum ama içine battınmı çıkman zor.Eroin veya uyuşturucu gibi o saf ttaze ka dolaşan damarlarına bir anda işler neyin ne oldugunu anlamazsın ve bir bakmışsın o saf kan gitmiş içine Bilgisayar dolmui bir kan gelirç.Bunu kücümsemeyin

Second Skin'i izleyin, o da konuyla alakalı güzel bir belgesel.
    http://www.imdb.com/title/tt1183696/

Çin'de oyun bağımlısı olan kişilere askeri eğitim veriliyor. Zaman zaman oyun bağımlılığını yenmek için, işkenceye bile yapılıyor. Bu eğitimlere dayanamayıp ölenlerin olduğunu biliyoruz.

Ben bilmiyorum? Eğitim olayı dediği para ödenip girilen kamplar var, buralarda askeri eğitim dediği de biraz yürüyüş, lazerle savaş oyunları oynama, karşılıklı ekipler oluşturup muhabbet etme vs. Amaç ekip olarak takılma (sanki oyunlarda yok) ve vücudun fiziksel olarak da kendini toparlaması (sırf bu yeterli). Bu eğitim olayı öyle ağır birşey değil okuduğum kadarıyla. konu da ilk dikkatimi çeken resim sonra altındaki yazı olup yazı da bu olunca gerisini okumadım bile.

Disiplin ve irade şart. Günde max n saat oynuyacağım (mesela 3) diye belirleyip onu aşmamak lazım. Oyun baldan tatlı ama hayat ondan tatlı, hem sağlıksız, hemde ileride işe girerken kaç level char'ınız var diye sormayacaklar Bir kişinin oyuna sizden önce başlaması, ya da oyuna daha çok vakit ayırması onu sizden üstün, daha iyi bir insan yapmaz. Tek farkı oyuna daha önce başlamış olması veya daha çok vakit harcaması, bunları yapsanız sizde aynı durumda olurdunuz. O kadar da özel bir durum değil. Ama hırs ve ego olayı başa bela tabi Az oynayın ama arkadaşlarınızla muhabbetle eğlenerek oynayın. Ve oyunları level atlama makinesi olarak değil de ingilizcenizi ilerletmek, yeni şeyler öğrenmek için bir araç olarak da görün.

Ve oyunları level atlama makinesi olarak değil de ingilizcenizi ilerletmek, yeni şeyler öğrenmek için bir araç olarak da görün.
    Doğru

Forum Lvl 150 wqor213 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Blog Yazıları
    1

Evet o cümle kesinlikle doğru ,2,3 hafta önce başımdan bir olay geçti çocuklar benim yaşımda okulda salak,salak oyunlar oynuyor onldarda arrışı sınıf cler hiç sevmem 5 çcuk bana karıştım 2 si kaçtı 3 ünü dövdüm efex96la lotr yanımdaydı TEK KİŞİLİK DEV ORDUsun dediler çok güldüm,bak mesela oyununu oyna sosyal hayatınıda kaybetme bu kdar

Alıntı wqor213 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Evet o cümle kesinlikle doğru ,2,3 hafta önce başımdan bir olay geçti çocuklar benim yaşımda okulda salak,salak oyunlar oynuyor onldarda arrışı sınıf cler hiç sevmem 5 çcuk bana karıştım 2 si kaçtı 3 ünü dövdüm efex96la lotr yanımdaydı TEK KİŞİLİK DEV ORDUsun dediler çok güldüm,bak mesela oyununu oyna sosyal hayatınıda kaybetme bu kdar
    sosyal hayata bak be..

Süper Moderatör

Bana kalırsa bir bağlanmada gerçeklerden kaçmaktır. İçki mesela. Dağıtan her Allah'ın kulu sarılıyor efesine. Pek yerinde bir benzetme olmasada bu böylede olabilir.

Bilgisayar bağımlılık yapmaz diyen arkadaşa sesleniyorum;

Söylermisin, madem bilgisayar veya oyunlar bağımlılık yapmıyor; neden bazı oyunların ilk gün hasılatları HollyWood gişe hasılatlarının üstünde? Veya neden AMD ve Intel firmaları hala ayakta ve "rekabet" diyebileceğimiz bir ortam, yani bu kadar büyüklükte bir rekabet ortamı var aralarında?

Bunlar dünyadaki oyun bağımlılığının en büyük delilleridir kanımca.

Bir meşhur laf vardır; her asosyalin duyduğu..

"Oyunlara ayırdığınız vaktin onda birini derslerinize ayırsanız ve içinizdeki cevher dışa çıksa; hepiniz profesör olursunuz."

Hatrı sayılır bir oyun arşivim vardı bir zamanlar. Şimdiki İngilizcemi ve diksiyonumu buna borçluyum.

kingofking, kabul bende asosyalim. Ama en azından oyun, hatta sadece oyun konuşabileceğim bir çevrem var. Olsun seninde. Bu derece asosyallik insana insanlığını unutturur .
    Burada birşeyler, kurallar, öneri ve şikayet gibi şeylerin bildirimi gibi şeyleri esas alan eğlenceli bir yazı yazmıştım ama 1.370 karaktere sahip olduğu için mızmızlandı vb4. 1000 karakterden fazla olamazmış yazdıklarım buraya. Sonra indirdim 957 karaktere kadar. Dedi, "500 karakteri geçemez." bende dedim "İyi tamam peki abi, yazmıyorum." .

Yazmıyorum yani..

Alıntı M e я T Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bana kalırsa bir bağlanmada gerçeklerden kaçmaktır. İçki mesela. Dağıtan her Allah'ın kulu sarılıyor efesine. Pek yerinde bir benzetme olmasada bu böylede olabilir.

Bilgisayar bağımlılık yapmaz diyen arkadaşa sesleniyorum;

Söylermisin, madem bilgisayar veya oyunlar bağımlılık yapmıyor; neden bazı oyunların ilk gün hasılatları HollyWood gişe hasılatlarının üstünde? Veya neden AMD ve Intel firmaları hala ayakta ve "rekabet" diyebileceğimiz bir ortam, yani bu kadar büyüklükte bir rekabet ortamı var aralarında?

Bunlar dünyadaki oyun bağımlılığının en büyük delilleridir kanımca.

Bir meşhur laf vardır; her asosyalin duyduğu..

"Oyunlara ayırdığınız vaktin onda birini derslerinize ayırsanız ve içinizdeki cevher dışa çıksa; hepiniz profesör olursunuz."

Hatrı sayılır bir oyun arşivim vardı bir zamanlar. Şimdiki İngilizcemi ve diksiyonumu buna borçluyum.

kingofking, kabul bende asosyalim. Ama en azından oyun, hatta sadece oyun konuşabileceğim bir çevrem var. Olsun seninde. Bu derece asosyallik insana insanlığını unutturur .
    Bazı Arkadaşlarım var Onlarla Tek Konuşabileceğim Şey Oyun Başka bir ortak noktamız yok mesela beraber 2miz aynı oyunu oynuyoruz sabah okula gidiyorum çocuk diyo kaç lv oldun Max Lv olsam herkes gelir arkadaş olmak ister bide gerçek arkadaşım var.7 Yıldır Arkadaşız Şansına Aynı okula düştük.Beraber geziyoruz filan ama bazen korkuyorum benle oyun oynamasam bidaha konuşurmu diye Mert Ortak Bir Noktamız var oda 2mizin çevresinde sadece oyun hakkında konuşabileceğimiz kişiler var Mesela Bizim bi arkadaş vardı Çocukla ortak olmuştu sonra ortak olduğu çocuk çarını çaldı sonra bizim arkadaş çocuga Kafa Göz Daldı Hocalar Bile Zor Ayırdı.Mesela bi ara Haberlerde Musa diye bi çocuk metin2 oyunu yüzünden öldürülmüştü sanırım .Sanki Oyun Oynarken diğelimki Oyunda istemediğim bi şey oldu,sinirlerimi çıkarmak için duvarlara vurduğum oldu.Bazen o kadar sinirlendimki "Ağlamaya Başladım ; Evet Ağlamaya Neden ? Sadece bir oyun için ) İşte Oyunlar Bizim Kişiliğimizi bile bozabiliyor

Süper Moderatör

Alıntı kingofking Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bazı Arkadaşlarım var Onlarla Tek Konuşabileceğim Şey Oyun Başka bir ortak noktamız yok mesela beraber 2miz aynı oyunu oynuyoruz sabah okula gidiyorum çocuk diyo kaç lv oldun Max Lv olsam herkes gelir arkadaş olmak ister bide gerçek arkadaşım var.7 Yıldır Arkadaşız Şansına Aynı okula düştük.Beraber geziyoruz filan ama bazen korkuyorum benle oyun oynamasam bidaha konuşurmu diye Mert Ortak Bir Noktamız var oda 2mizin çevresinde sadece oyun hakkında konuşabileceğimiz kişiler var Mesela Bizim bi arkadaş vardı Çocukla ortak olmuştu sonra ortak olduğu çocuk çarını çaldı sonra bizim arkadaş çocuga Kafa Göz Daldı Hocalar Bile Zor Ayırdı.Mesela bi ara Haberlerde Musa diye bi çocuk metin2 oyunu yüzünden öldürülmüştü sanırım .Sanki Oyun Oynarken diğelimki Oyunda istemediğim bi şey oldu,sinirlerimi çıkarmak için duvarlara vurduğum oldu.Bazen o kadar sinirlendimki "Ağlamaya Başladım ; Evet Ağlamaya Neden ? Sadece bir oyun için ) İşte Oyunlar Bizim Kişiliğimizi bile bozabiliyor
    MSN'im profilimde yazıyor. Eklede "oyun" konuşalım biraz .

Yazmıyorum yani..

Ekledim kapalısın

Süper Moderatör

Acele çıkmam gerekiyordu. Kusura bakma .

Yazmıyorum yani..

Önemli değil

V.I.P. prototype - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Blog Yazıları
    3

Şimdi, oyunlar bağımlılık yapıyor diye de oyunlardan uzaklaşmak çok saçma olur. Zaten kimse oyun oynamasa burada bunları konuşuyor olmazdık. Ancak, bağımlılık yolunda gittiğimizi de kabul etmek lazım. Bu bağımlılığı da belli bir sınırda tutmak gerek. Ancak, oyunların insanları şiddete yönelttiğine dair konulara da gıcık olmaya başladım son günlerde.

Erzurum'da öldürülen çocuğu hatırlayın. Kim öldürdü onu? Metin 2'mi? Yoksa kamerada görünen o kişi mi? Kabul edelim ki, o çocuğu öldüren, ipe sapa gelmez aile anlayışı, rant peşinde koşan belediyecilik ve gözleri bürümüş olan para hırsıdır. O gün orada o çocuğu öldüren kişi, şu anki zihniyettir.

Oyunlar şiddete yöneltiyormuş, peh! Mert'in de dediği gibi, hangimiz havaalanı basıp makineli tüfeklerle milleti taradık? Hangimiz son hız araba sürüp kaldırımda yürüyen sivilleri ezdik? Hangimiz kılıçları çekip iksir yaptık? Hangimiz ayağımıza jet motoru bağlayıp uçmaya çalıştık?

Yeri gelince oyunlardan para yemeye devam edersiniz ama. Şerefsiz insanlar! Eşşek sürüsü! Yeri gelince online oyunlardan e-pin satarsınız ama. Çıkarcı şerefsizler!

Bu kadar katil çıkıyor, çocuk öldürülüyor? Kim suçlu tutuluyor?! Oyunlar suçlu konumuna düşüyor. O genci katil yapan etken size göre oyunlar değil mi? Belki de parası olmadığı için bilgisayar oyunu nedir bilmiyor o çocuk! O çocuğu katil yapan şey, almaya çalıştığı ama alamadığı aile terbiyesi olmasın sakın! Çocukları katil yapan eğlenceleri midir? Yoksa korkuları mı?

Birazcık insafa gelin ve bu ay Oyungezer dergisini alın. Ve 140-141 sayfalarındaki Tuğbek Ölek'in yazısını okuyun. Bana daha çok hak vereceksiniz.

Ve ne olursa olsun, oyun oynarken amacımız eğlenmek olmalı. Herşeyiniz oyun olmasın, arada gidin paintball oynayın mesela. Bilgisayar oyunları onun yanında sıfır kalır...
    Konu prototype tarafından (19-12-2009 Saat 07:59 PM ) değiştirilmiştir.

Oyunlara ayırdığınız vaktin onda birini derslerinize ayırsanız ve içinizdeki cevher dışa çıksa; hepiniz profesör olursunuz

mert bu lafı sana yemin ediyorum,PC hakkında evde çıkan her kavgada işitiyorum.

Forum LvL 55 - 75 waltran - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

bağımlıyım varmı ötesi ?

arkadaş denilen gereksiz insanlarla gidip sosyal birşeyler mi yapıyım intihar ederim daha iyi

+ Konuyu Cevapla
Toplam 2 Sayfadan 1. Sayfa 12 SonuncuSonuncu